Schade zelf betalen

Declareert u de kosten bij uw verzekeringsmaatschappij? Of betaalt u zelf de reparatie? Voor het geval u de schade zelf betaalt, is er goed nieuws: u heeft invloed op de kosten.Hieronder leest u eerst meer over het declareren bij de schadeverzekeraar. En of het verstandig is om dat te doen. Vervolgens ontdekt u hoe u in bepaalde situaties de prijs kunt beïnvloeden. U kunt ook even contact opnemen.

Schade en verzekeringen

​Vervelend: u hebt autoschade en dus ook kosten. Schakelt u de verzekering in? In bepaalde situaties is het gunstiger om schade buiten de verzekering om af te handelen. Hieronder een voorbeeld.

Meneer Hoogstra is WA + Volledig Casco verzekerd. Hij heeft 10 schadevrije jaren. Bij het inparkeren in een parkeergarage schampt hij met de bumper tegen een muurtje aan. Schade: € 725,-. Een behoorlijk bedrag. Declareren bij de verzekeringsmaatschappij dan maar?

​Verlies schadevrije jaren

Stel dat meneer Hoogstra de schadekosten declareert bij de verzekeraar: hij verliest dan zijn schadevrije jaren. En omdat hij 72% bonus-malus heeft en de bonus-malus aanzienlijk zakt, gaat zijn maandelijkse premie omhoog met € 55,00.

Na 3 jaar zal hij weer op zijn oorspronkelijke bonus-maluspositie staan. Over een looptijd van 3 jaar kost hem dat in totaal € 1980,-

Nog meer schade claimen

Dat is nog niet ‘einde verhaal’; meneer Hoogstra moet in die 3 jaar geen eigen-schuld-schade meer claimen. Als meneer Hoogstra wel schade (door eigen toedoen) claimt, worden de kosten nog veel hoger.

Kosten besparen

Wanneer meneer Hoogstra de kosten van bumperschade zelf betaalt, kost hem dat €725,- en is hij vrij van verzekeringszorgen. Wanneer hij de kosten declareert, betaalt hij uiteindelijk € 1980,-.

Meneer Hoogstra is voordeliger uit als hij het bumperherstel zelf bekostigt. Hij bespaart dan € 1255,-.

Iedere situatie is net weer een beetje anders. Maar situaties zoals hierboven beschreven, maken we bij ons autoschadeherstelbedrijf vaak mee.

Wel declareren?

In enkele gevallen is het handiger om de kosten voor herstelwerkzaamheden wel te declareren. Het is dan fijn om te weten dat we aangesloten zijn bij Topherstel en Schadegarant.

Aangesloten bij Topherstel en Schadegarant: wat betekent dat?
Topherstel en Schadegarant zijn overkoepelende organisaties waarbij een aantal (grote) verzekeraars en autoschadeherstelbedrijven zijn aangesloten.

Geld voorschieten niet nodig

Stel dat u verzekerd bent bij Interpolis. En u wilt de kosten declareren. Dan hoeft u naast het eigen risico geen ander bedrag – zoals een eigen bijdrage - te betalen. Daarnaast verloopt de afwikkeling ook soepel: in de meeste gevallen hoeft u geen geld voor te schieten.

Dat Autoschade Coenen is aangesloten bij Topherstel en Schadegarant, werkt dus voor veel verzekeringnemers kostenbesparend.

Zelf betalen: een lagere prijs?

Als autoschadeherstelbedrijf nemen we een aantal maatregelen om de prijs te verlagen. Zo zetten we in bepaalde situaties reparatietechnieken in waarbij er minder materiaal nodig is. Kostenbesparende reparaties zijn bijvoorbeeld spotrepair en uitdeuken zonder spuiten.

Verf besparen

Bij spotrepair komt er minder verf aan te pas dan wanneer we het complete auto-onderdeel zouden overspuiten. En bij ‘uitdeuken zonder spuiten’ blijft de verf helemaal achterwege.

Ook het polijsten van de koplampen is goedkoper dan het vervangen van de complete lamp-units.

Merkloze onderdelen

Als u de herstelwerkzaamheden zelf betaalt, kunt u zelf ook invloed uitoefenen op de prijs. Hoe? De prijs drukt u door bij het vervangen van onderdelen te kiezen voor merkloze onderdelen.

Stel: u heeft een nieuwe set koplampen nodig. We kunnen dan koplampen voor u bestellen van hetzelfde merk als uw auto. Dat kost u ongeveer € 180,- We kunnen ook koplampen laten komen waarbij géén merk op de doos staat. Prijs: € 110,-

In dit voorbeeld scheelt dat € 70,- En heel belangrijk: de merkloze koplampen zijn van dezelfde kwaliteit als de lampen uit de doos waar een merk op prijkt.

Matching quality

Andere voorbeeld: een nieuwe bumper van een premiummerk kost al snel zo’n € 450,-. Een merkloze bumper kost echter € 200,-

Kiezen voor onderdelen waar geen merk op staat: in de autobranche noemen we dat ook wel matching quality.

Ook op de airco en radiateur bespaart u zo’n 30% (en soms nog iets meer) als u kiest voor matching quality.

Met quality matching heeft u invloed op de prijs.

Slimme oplossing

Aanspraak maken op uw verzekering of zelf betalen: wat is voor ú verstandig? Zo vanaf het scherm is het lastig om even een advies te geven. Iedere situatie is net een beetje anders. Leg uw situatie aan ons voor. We kijken dan mee naar het financiële plaatje.

Een van onze medewerkers vogelt samen met u uit welke financiële constructie het meest in uw voordeel is. Samen bedenken we een slimme oplossing. Neem contact op.

Wilt u ook gebruik maken van onze TOP-service?

Maak gebruik van de button hiernaast om een offerte te ontvangen of een afspraak met ons te maken.